Bybastun

Lingheds badhusförening driver bybastun. Bastun byggdes redan 1931. Bastun möjliggjorde att alla bybor fick bra tvättmöjligheter vilket inte var så vanligt då. Den och genomgick en större renovering 2007. 

Denna gemensamhetsanläggning brukas av ung och gammal. 2015 renoveras den södra gaveln på bastuhuset. Det är den sista delen av en totalrenovering av bastun. Pengarna till upprustningen av gaveln kommer från de 15 000 kr i Vindpengar som badhusföreningen fick 2014. Läs mer om Vindpengen här.


Artikel från Dalarnas Tidningar 2007-11-12:

”Bybastun i Linghed har renoverats.I lördags var det dags för stor återinvigning och det verkliga järngänget – eller gubbarna om ni så vill – fanns givetvis på plats.- Det här har man väntat på, säger Gunnar Sahlin, som använt bybastun ända sedan den byggdes 1931.

Bybastun är inrymd i ett litet rött hus, som ligger alldeles intill bågbron. Huset har stått där sedan 1931, och rustades första gången upp under 1970-talet. År av hård användning sliter på miljön, och en ny upprustning var därför mer än nödvändig. Det fanns de bybor som inte ville komma och basta i den slitna och trista miljön som bjöds. Men de kommer säkert tillbaka nu. Bybastun är åter i toppskick.

– Väggarna har kaklats, vi har fått golvvärme i duschdelen, toaletten har rustats upp, och själva bastudelen har gjorts om helt och hållet, säger Eivin Jansson nöjt. Medlemmarna i bastuföreningen har tiggt material och pengar från olika företag. Både lokala företag och andra har ställt upp.
– Totalt sett är det 35 företag som på något sätt bidragit till att vi nu har en bastu i toppskick, säger Eivin.
Medlemmarna själva har sponsrat bygget med 30 000 kronor. Pengar man dragit in via spelvinster på V75!
– Det är inte bara för att basta som vi träffas, utan det handlar också mycket om samvaron. Vi brukar också lämna in ett V75-system, där 5 000 kronor, tidigare hade vi 10 000 kronor, av en eventuell vinst går till bastun, berättar Eivin.

Föreningen har också ansökt hos kommunen om att få ett ekonomiskt bidrag till upprustningen av bastun.
– I maj fick vi en skrivelse från kommunen om att de mottagit vår begäran. Men sedan har vi inte hört något, säger Eivin och fortsätter:
– Men förhoppningsvis kan kommunen också ställa upp med en slant.
Vad upprustningen har kostat är det ingen som kan säga.
– Dels är det svårt att avgöra värdet av materialet vi fått, dels har vi inte fått in alla fakturor, säger Eivin Jansson.
Under hela lördagseftermiddagen är det Lingheds manliga befolkning som nyttjar bastun.
De äldre och medelålders är först på plats, och sist in brukar ungdomarna vara.
– Nu börjar vi med dambastu på fredagkvällarna. Jag tror det kommer att slå väl ut. Inte minst när vi fått det så här fint, säger Eivin.
När tidningen besöker bastun finns också mat uppdukat i omklädningsrummet. Korv i olika sorter ska intas efter avslutat bastubad.
– Det brukar vi inte ha, men nu när det var dags för invingning, så måste vi hitta på något extra. Förhoppningsvis går också vårt V75-system in, så vi får ytterligare en anledning att fira, slutar Eivin Jansson.”

Anders Norin
anders.norin@dt.se
Publicerad: 2007-11-12 08:19